Beeldvorming heeft invloed op keuzemogelijkheden

Beeldvorming en keuzes maken

Beeldvorming en beelden werken als een film. Beeldvorming is het proces waarin iemand de indrukken die met de zintuigen worden waargenomen, worden geordend en geïnterpreteerd. Je hersenen kennen betekenis toe en vormen, voor jou, een beeld van jouw waarheid.

Wat is jouw waarheid? Sta je weleens tegenover iemand en je denkt: ’Dat standpunt slaat nergens op!’? Hoogstwaarschijnlijk dacht degene hetzelfde over jouw mening.

Je ziet de wereld anders dan deze in werkelijkheid is. Het beeld dat je voor ogen hebt, zie je als de werkelijkheid. Beeldvorming wordt gevormd door je gedachte en je gevoel. Allereerst is er je zelfbeeld. Bijvoorbeeld: ‘ik ben slecht in taal’. Je hebt ook een beeld over een ander: ‘De juf is erg streng.’ en beelden over groepen: ‘die punkers skaten de hele dag.’ Daarnaast vorm je beelden over algemene dingen, zoals het leven dat bestaat uit ‘vallen en opstaan’.

Risico’s

Beeldvorming zorgt voor verwarring bij jezelf. Op het moment dat iemand een andere taal tegen je spreekt, en jij bent ervan overtuigd dat je slecht bent in taal blokkeer je. Bij beeldvorming loop je ook het risico op de selffulfilling prophecy, de voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling. Ook zal iemand die denkt slecht te zijn in taal automatisch neigen naar het kiezen van een natuurprofiel bij profielkeuze en zeker geen studie kiezen waar taal een belangrijk onderdeel van is. Wat is uw selffulfilling prophecy, en wat is die van uw kind? Ga er eens over in gesprek!