Do's & Don'ts

Do’s & Don’ts

Als ouder is het lastig om je kind te helpen met de profielkeuze en studiekeuze, u wilt betrokken blijven maar niet teveel sturen. Wij helpen u vanuit eigen ervaring met de Do's en Don'ts als ouder.

Natuurlijk doet u er als ouder alles voor om ervoor te zorgen dat uw kind gelukkig is en het beste uit zichzelf haalt. Ook wij weten dat dit vaak makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarbij worden onze kinderen ook nog eens volwassen: als ouder heeft u niet alles meer in de hand. Gelukkig zijn er, zelfs nu uw kind opgroeit, genoeg manieren om het te ondersteunen in het nemen van belangrijke beslissingen. Belangrijk is om te onthouden dat wat u wil misschien niet altijd is wat uw kind wil.

Jongeren hebben behoefte aan steun en vertrouwen, helemaal wanneer zij moeite hebben met het maken van belangrijke beslissingen en het kiezen van een geschikte studie. Laat uw kind dus merken dat u altijd achter zijn of haar keuze zal staan. Om te helpen in het ondersteunen van het keuzeproces hebben wij twee lijsten opgesteld die precies vertellen wat u wél kunt doen om uw kind te helpen en welk gedrag u beter kunt vermijden in de communicatie met uw kind. 

Do’s:

 1. Denk in mogelijkheden
  Hoewel niet alle profielen geschikt lijken of er zo veel studies zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet: mogelijkheden zijn er altijd! Ga in gesprek met school om te kijken welke opties er allemaal zijn.
 2. Ga het gesprek aan
  Ook al hebben kinderen er niet altijd zin in, een gesprek is toch wel belangrijk! Probeer niet te pushen, maar ga positief een gesprek aan over wat uw kind leuk vindt en wat hij of zij verwacht van het middelbare schoolleven en de studietijd.
 3. Toon begrip
  Het profiel- en studiekeuzeproces is niet altijd makkelijk voor jongeren. Soms weten zij het zelf ook even niet. Toon hiervoor begrip, zodat jullie er samen uit kunnen komen.
 4. Vraag door op succeservaringen
  Hoewel uw kind niet bij alle vakken zulke hoge cijfers haalt, haalt hij of zij voor geschiedenis telkens hele hoge voldoendes. Is dit misschien een vak waar zij later in door wil studeren?
 5. Houdt opties open
  De makkelijkste optie is niet altijd de beste. Probeer dus niet gelijk op het ‘beste’ idee vast te leggen. Misschien dat er zich nog nieuwe mogelijkheden voor doen?
 6. Vraag naar wensen en verwachtingen
  Een duidelijk beeld van wat uw kind leuk vindt is heel belangrijk, maar daarnaast willen wij natuurlijk ook graag weten wat zij eigenlijk zelf van het middelbare school- of studieleven verwachten. Vragen kan geen kwaad!
 7. Help uw kind ontdekken en ervaren
  Er zijn genoeg informatieavonden, cursussen en open dagen die zowel u als uw kind een duidelijk beeld geven van hoe het middelbare school- of studieleven er uit gaat zien!
 8. Vertrouw op uw kind
  Stel u voor: uw kind komt naar u toe en zegt helemaal zelf een profielkeuze gemaakt te hebben. U hebt daar weinig inspraak in gehad, maar er lijkt goed over te zijn nagedacht. Ook al heeft u misschien twijfels, vertrouw op de visie van uw kind. Zij zijn immers goed opgevoed!
 9. Geef uw kind ruimte op zelf te ontdekken wat hij/zij wil
  Hoewel u als ouder het liefst aanwezig bent bij het maken van belangrijke keuzes is het ook goed uw kind vrij te laten. Willen zij een keer zelf naar een open dag? Gewoon lekker laten gaan! Er zijn genoeg andere manieren om zelf informatie in te winnen over een toekomstige school.

Don’ts:

 1. Twijfel afkeuren
  Uw kind blijft maar twijfelen: welk profiel is nou het beste, welke studie zal ik nou kiezen? Ook al wordt u soms gillend gek van deze twijfel, keur het niet af. Twijfelen hoort erbij!
 2. Te veel druk zetten
  Natuurlijk is het belangrijk dat er uiteindelijk keuzes worden gemaakt, maar zet niet te veel druk. Hierdoor ontstaat alleen maar stress waar zowel u als uw kind niet op zitten te wachten!
 3. Zeker weten wat het beste is
  Als ouder denken wij vaak te weten wat het beste is voor ons kind, en vaak is dat ook nog het geval. Toch is het belangrijk dat zij hun eigen keuzes maken: ze worden immers volwassen. Af en toe je mening even voor je houden dus!
 4. Alles zelf uitzoeken
  Helpen zoeken kan natuurlijk helemaal geen kwaad, maar laat uw kind ook zelf op zoek gaan naar informatie. Hier leren zij veel van!
 5. Overtuigen van uw eigen gelijk
  Hoewel u waarschijnlijk wel gelijk hebt, is het soms slim om dit niet te veel te laten doorschemeren. Uw kind wordt volwassen en moet zijn eigen keuzes gaan maken. Heb vertrouwen, zij komen er echt wel.
 6. Onhaalbare eisen stellen
  Natuurlijk willen wij het aller beste uit ons kind halen, maar soms zit er gewoon niet meer in. Accepteer dit!
 7. Te veel sturen
  Een beetje sturen is prima, maar push niet te veel. Kinderen moeten ook hun eigen weg vinden bij het kiezen van een profiel of opleiding.
 8. Ongeduldig zijn
  Ook al duurt het soms heel lang voordat uw kind eindelijk tot een keus lijkt te komen, met ongeduld komt u nergens. Rustig afwachten dus!
 9. Te weinig vertrouwen tonen
  Lijkt de keuze van uw kind in te druisen tegen wat u het beste lijkt? Probeer toch vertrouwen te hebben in de keuze van uw kind, zij hebben er immers ook goed over nagedacht!

Het kiezen van een profiel en studie is niet eenvoudig en voor ouders komt er veel kijken bij het sturen en begeleiden van een kind tijdens het keuzeproces. Het is belangrijk om te onthouden dat uw kind volwassen wordt en steeds meer in staat is tot het maken van zijn eigen keuzes. Hoewel onze kinderen heel graag volwassen willen zijn hebben zij ook sturing en vertrouwen nodig. Zolang u laat merken dat u altijd achter de keuzes van uw zoon of dochter zal staan, komt die keuze vanzelf helemaal goed!