Het schoolsysteem: vroeger en nu

Het schoolsysteem vroeger en nu

Wanneer je foto’s van vroeger vergelijkt met die van nu lijkt er niet veel veranderd: nog steeds zijn er klaslokalen met rijen banken die gevuld worden door scholieren.

Overal ter wereld lijkt het onderwijs er ongeveer hetzelfde uit te zien. Maar niets is minder waar, want er is wel degelijk veel veranderd binnen het schoolsysteem.

Digitalisering

Een ontwikkeling die veel invloed gehad heeft op het onderwijs is digitalisering. Krijtborden worden vervangen door whiteboards, schriften en boeken door laptops en tablets. Daarnaast zijn er nieuwe toepassingen beschikbaar op internet, en leert uw kind, ook via online games en tools, nieuwe vaardigheden aan.

Persoonlijker

Ook lijkt het onderwijs persoonlijker geworden. Het zijn van een individu is in de huidige samenleving erg belangrijk en hier wordt in het onderwijs dan ook op aangestuurd. Waar vroeger uw kind in- of uitgeloot werd op een middelbare school, komt de tijd eraan dat scholen zelf mogen kiezen welke scholieren zij toelaten. Structurele persoonlijke begeleiding is wel nog steeds een grote uitdaging voor middelbare scholen. 

Maatwerk

Voortbordurend op het belang van de individu in onze samenleving wordt er tegenwoordig steeds meer passend onderwijs gegeven. Dit houdt niet alleen speciaal onderwijs in, maar ook aangepast onderwijs aan verschillende visies. Daarnaast is er binnen een school voor uw kind meer ruimte voor eigen toepassingen. Leren is steeds belangrijker geworden, alleen maar spelen is er niet meer bij. Hier wordt het onderwijs op aangepast.

Hoewel onze kinderen, net als wij vroeger, nog steeds met grote groepen in klaslokalen les krijgen, is er toch veel veranderd. En er staat nog veel meer te veranderen. Als ouder is het verstandig om van deze veranderingen op de hoogte te blijven zodat u uw kind optimaal kunt begeleiden tijdens de ontwikkeling. Lees meer over de verschillende stromen die in het onderwijs zichtbaar zijn anno 2018!

 

Bronnenlijst

http://expertis.nl/wp-content/uploads/2015/09/zwijgenkannietmeer.pdf

https://www.beteronderwijsnederland.nl/forum/de-school-van-toen-en-van-nu/

 

 

 

 
   « Producten overzicht