Huiswerkbegeleiding: waardevol of waardeloos?

Huiswerkbegeleiding: waardevol of waardeloos?

Organisaties die huiswerkbegeleiding aanbieden schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat is nu eigenlijk het nut? En door wie wordt dit aangeboden, de school of externe organisaties?

Huiswerkbegeleiding houdt in dat uw kind na schooltijd bij een studiebegeleider terecht kan voor ondersteuning bij het maken van het huiswerk. Afhankelijk van de begeleiding wordt deze rol door een docent of een andere studiebegeleider ingevuld. Uw kind wordt tijdens het huiswerk maken geholpen bij het maken van planningen. Het verschil met bijles is dat dat vaak gericht is op één vak waar uw kind moeite mee heeft. Bij huiswerkbegeleiding wordt uw kind geholpen met al het huiswerk.

Mogelijkheden

Huiswerkbegeleiding is in eerste instantie een taak van de school. De docenten moet zorgen dat het huiswerk duidelijk is opgegeven en dat leerlingen weten wat ze moeten doen. Ook begeleidt de school uw kind in het leren plannen en het op tijd af krijgen van het huiswerk. Wanneer uw zoon of dochter moeite heeft om zelf te plannen en het niet lukt huiswerk op tijd in te leveren, kan het handig zijn om extra huiswerkbegeleiding in te schakelen. Deze huiswerkbegeleiding wordt soms binnen de school aangeboden, maar ook buiten de school kunt u voor huiswerkbegeleiding bij veel organisaties terecht. Natuurlijk kunt u ook zelf uw kind extra begeleiden.

Wat is wijsheid?

Als u ertoe in staat bent en er de tijd voor hebt is het natuurlijk altijd het fijnst om zélf uw kind te begeleiden bij het huiswerk maken. Het klinkt misschien als een open deur, maar zorg dat u weet waar uw kind op school mee bezig is en vraag waar hij behoefte aan heeft. Wanneer u deze mogelijkheid niet heeft kan het handig zijn om extra huiswerkbegeleiding in te schakelen. Of u dit op school wil doen of liever extern hulp zoekt is helemaal aan u. Vergeet niet dat huiswerkbegeleiding niet goedkoop is en dat uw kind vaak alleen een gestructureerde omgeving geboden wordt. Uw kind wordt dus niet geholpen met het ‘leren leren’. Lees u daarom voordat u aan huiswerkbegeleiding begint goed in over de opties.

 

Bronnenlijst

http://lvsi.nl/begeleidingsvormen/huiswerkbegeleiding-studiebegeleiding/

http://www.jtc-roosendaal.nl/Begeleiding/Huiswerkbegeleiding/tabid/178/Default.aspx

http://educatie-en-school.infonu.nl/huiswerk/158219-de-voor-en-nadelen-van-huiswerkbegeleiding.html

 

 
   « team overzicht