INTERVIEW: Op naar het werkveld

Friso Haitsma (zoon) en Margreeth Colenbrander (moeder)

“Grappig wel dat het bij mij andersom is gegaan. Ik ben eerst gaan werken, op aandringen van mijn ouders, waardoor ik interesse heb opgedaan voor een bepaald vakgebied, vastgoed. Daar heb ik mijn studie op gekozen en met succes afgerond. Na mijn studie ga ik wel weer even relaxen, eerst op vakantie en dan weer verder met werk”.

“Voor de profielkeuze ben ik gaan nadenken over wat ik leuk vind. Ik dacht ook al na over wat ik later wilde studeren, dus ik had een breed vakkenpakket (N&G met Biologie en Economie) waarmee ik nog alle kanten op kon.” De school legde de cijferlijst van Friso naast zijn profielkeuze, waarop deze werd goedgekeurd.

“Mijn ouders hebben de talenkant gekozen toen zij op school zaten. Ze vroegen zich af of ik het aankon en na een bevestigend antwoord op die vraag, lieten zij mij helemaal vrij”, vertelt Friso. “Hier en daar stelde ik wat vragen om Friso na te laten denken over zijn keuzes, die hij voor de rest zelf moest maken”, vult Margreeth aan.

“In de vijfde klas (voorexamenjaar) heb gekozen voor een tussenjaar na mijn examen. Mede ook omdat iedereen dat deed en het klinkt heel relaxed. Mijn ouders wilden het liever niet. Ik had in mijn hoofd een jaar echt helemaal niks te doen, maar dat kreeg ik er niet door bij mijn ouders. Ik moest vier dagen werken.”

“Aan het eind van mijn tussenjaar dacht ik weer na over studiekeuze. Grappig dat ik in de derde al nadacht had over welke richting ik op wilde, terwijl me dit in het examenjaar niet bezig hield. Ik ben op websites gaan kijken, ben naar een open dag gegaan en heb een studie gekozen. Na drie weken de studie gevolgd te hebben, kreeg ik twijfels, ‘Misschien is de overgang na een jaar ‘niks’ doen te groot?’. Ik ben gestopt met de studie. Toen had ik weer een tussenjaar en dezelfde discussie met mijn ouders, die wilden dat ik voltijd ging werken. Ik ben bij een vastgoedbedrijf gaan werken, waar ik mijn interesse voor het vak heb opgedaan.”

Schoolachtergrond

Afgestudeerd (VWO afgerond, Business Analytics gekozen, na drie weken gestopt, Economie en Bedrijfskunde met master Real Estate Finance afgerond).