Opvoeden anno 2018

Opvoeden: hoe doen wij dat anno 2018?

Hoe voeden wij, anno 2018 in Nederland, onze kinderen eigenlijk op? 

Alle ouders voeden hun kinderen anders op en een perfecte opvoeding bestaat niet. Toch ontstaan er in de loop van tijd gedragspatronen die ervoor zorgen dat ouders hun kinderen op een bepaalde manier opvoeden. In Nederland wordt deze manier van opvoeden ‘de Nederlandse opvoeding’ genoemd. Toch verandert ook de Nederlandse opvoeding door de jaren heen. Dus hoe voeden wij, anno 2017, onze kinderen eigenlijk op? 

De Nederlandse opvoeding

Wanneer je je verdiept in de Nederlandse opvoeding komen een aantal kenmerken meerdere malen terug. In de Nederlandse opvoeding staat vrijheid, overleg, uitleg en nuchterheid centraal. Waar vroeger disciplineren de eerste stap was in de opvoeding van het kunt staat nu het in gesprek staan centraal. Nederlandse ouders lijken het belangrijk het gesprek met hun kinderen aan te gaan en vooral niet té streng te zijn. Daarnaast vinden Nederlandse ouders het belangrijk om veel tijd met hun kinderen door te brengen. Dit noemen we in de volksmond quality time. Genoeg quality time staat daarom ook centraal in de Nederlandse opvoeding.

Zo positief mogelijk

Een trend die wij de afgelopen jaren hebben zien groeien is het ‘positief opvoeden’, waarin opvoeden als hoofdzaak, en niet als bijzaak, wordt gezien. Deze manier van opvoeden focust zich op het erkennen en helpen ontdekken van het gene wat het kind uniek maakt. Daarnaast is het binnen deze manier van opvoeden belangrijk om je kind te leren om voor zichzelf te zorgen (zelfredzaamheid) en om het te laten beseffen dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je daden.  

Op welke manier het precies gedaan wordt, en hoe uniek  u hierin wil zijn, maakt helemaal niet uit. Uiteindelijk is het natuurlijk het aller belangrijkst dat u uw kind genoeg liefde en aandacht te geeft en een veilige omgeving biedt, zodat hij of zij zich optimaal kan ontwikkelen. 

 

Bronnenlijst

http://elkedagmama.nl/7-tips-voor-een-positieve-opvoeding/

https://www.jmouders.nl/ouders/opvoedstijlen/humor-en-cynisme/11-x-opvoeden-in-nederland-door-amerikaanse-ogen

http://www.hetmoederfront.com/2015/11/nederlandse-opvoeding-10-typerende.html

http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/docs/producten/opvoeden_kind.pdf