ouderhulp bij schoolkeuze

Hoe kan ik mijn kind helpen bij de schoolkeuze?

Wat een verandering, van basisschool naar middelbare school! Hoe begeleidt uw kind hier het best in?

Voor ouders is het bijna net zo spannend als voor een kind zelf: de middelbare school. Een tijd van grote veranderingen die niet altijd gemakkelijk zijn. Een nieuwe school betekent veel nieuwe factoren om rekening mee te houden. Maar hoe help je je kind nou het beste tijdens dit spannende proces?

Nieuwe uitdagingen
De overstap van de basisschool naar de middelbare school is een grote: er gaat veel veranderen. Voor kinderen is dit een hele spannende periode, en niet gek ook natuurlijk! De nieuwe school is vaak verder van huis, een stuk groter en vooral minder vertrouwd. Ineens worden de verantwoordelijkheden groter: lokalen moeten op tijd gevonden worden en het huiswerk zal nu echt altijd af moeten zijn! Het leven op de middelbare school is heel wat serieuzer dan dat op de basisschool en elk kind gaat hier anders meer om. Gelukkig zijn er voor u als ouder genoeg mogelijkheden om uw kind goed te begeleiden tijdens deze veranderingen.

Wat kan ik doen?
Allereerst is de keuze van een geschikte school heel belangrijk, het kind zal hier toch 4 tot 6 jaar door gaan brengen. Lees de beschikbare informatie door voordat u naar informatieavonden en open dagen gaat. Hierdoor krijgt u een duidelijk beeld van waar uw kind terecht komt en voelt uw kind zich gesteund tijdens het kiezen van de school. Het is belangrijk om te weten of uw kind een selectieproces door moet en hoe dit proces dan precies in elkaar steekt. Sommige scholen doen namelijk aan een loting, waardoor je niet zomaar op de school terecht kunt.  Hoewel u als ouder ongetwijfeld een voorkeur uit zou willen spreken voor een middelbare school is het belangrijk dat u uw kind zelf een keuze laat maken. Natuurlijk is het lastig om een goede balans te vinden tussen het willen bepalen van een geschikte school en het willen vrijlaten van uw kind in de keuze. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat uw kind zich thuis voelt op de school waar hij of zij terecht komt. Erover praten helpt altijd, en onthoudt: betrokkenheid en begrip vormt een goede basis voor een geschikte keus waar het hele gezin achter staat!

 
   « Artikelen overzicht