schooladvies voor voortgezet onderwijs

Het schooladvies: hoe hoger hoe beter?

Uw kind zit in groep acht. Nog even en de middelbare school is een feit. Lees hier de risico's van het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. 

Voor er andere belangrijke keuzes gemaakt gaan worden moet er eerst een middelbare school worden gekozen. Dit is een belangrijke keuze, want het kind zal hier gemiddeld 4 tot 6 jaar van zijn jeugd doorbrengen. De middelbareschooltijd is een tijd waarin veel verandert: nieuwe lesstof, nieuwe vrienden, maar vooral ook de fysieke en mentale ontwikkeling van uw kind zelf.

Deze ontwikkeling komt in een stroomversnelling tijdens het laatste basisschooljaar. Dit is een belangrijk moment omdat de resultaten van de citotoets bepalen welk niveau op de middelbare school gevolgd gaat worden: vmbo, havo of vwo.

Druk
De druk voor een hoog schooladvies wordt steeds vroeger steeds groter. Vanzelfsprekend willen ouders hun kind alle mogelijke handvatten bieden voor een succesvolle carrière, waardoor cito- en huiswerktrainingen veelvuldig ingezet worden om het schooladvies zo hoog mogelijk uit te laten vallen. Voor deze betrokkenheid kunnen wij alleen maar lof uiten, echter merken wij dat leerlingen door dit verhoogde advies tegen problemen aan lijken te lopen.

Het hoog uitvallen van het schooladvies lijkt in eerste instantie positief, maar uit de praktijk blijkt dat leerlingen moeite hebben met meekomen wanneer zij eenmaal op dit niveau les krijgen. Hierdoor ontstaat er grote druk en stress die niet bevorderlijk is voor de ontwikkeling van uw kind. Daarnaast belemmert het ook de doorstroming naar ander niveaus. De leerling is niet in staat om optimaal te presteren wanneer hij of zij zich in een klas op verkeerd niveau bevindt. Daarnaast is het na het afzakken naar een ander niveau bijna niet meer mogelijk om weer op een hoger niveau terecht te komen.

Investeer op het juiste moment
Hierdoor is het belangrijk om hulp te zoeken bij de belangrijke keuzes die betrekking hebben op de toekomst van uw kind. Investeer op het juiste moment, want alleen dan zal uw kind een keuze kunnen maken die optimaal bij hem of haar past. Meer weten over hoe u dit het beste aan kunt pakken? Klik dan <<<hier>>> (Artikel investeren op het juiste moment).

 

 
   « Artikelen overzicht