Van acht naar een: Op naar de middelbare school!

Voordelen en knelpunten van de overgang naar de middelbare school

Het is een grote stap: de overgang van de basis- naar de middelbare school. Ineens zit uw zoon of dochter niet meer in groep 8, maar in de eerste klas van de middelbare. Dat is niet niks! Een grote verandering waar veel bij komt kijken, zowel voor u als voor uw kind. De overstap naar de middelbare school kent veel voordelen voor de persoonlijke groei van uw zoon of dochter, maar kan soms ook lastig zijn.

Uit de comfort-zone

Het achter laten van een vertrouwde omgeving vindt niemand makkelijk, het kan dus zo zijn dat uw kind hier enige moeite mee heeft wanneer de vertrouwde basisschool ingeruild wordt voor een onbekende middelbare school. En het blijft niet bij de school alleen, er komen nieuwe vakken bij, nieuwe lokalen en nieuwe leraren. Daarnaast is de kans groot dat de vrienden van uw kind zich over verschillende scholen verspreiden, waardoor er ook nieuwe vrienden gemaakt moeten worden.

Ontwikkeling

Gelukkig zitten er voor uw kind ook heel veel voordelen aan het overgaan naar de middelbare school. Een nieuwe klas hoeft niet per sé een negatieve verandering te zijn, het leren kennen van nieuwe mensen is namelijk hartstikke leuk! Door de overstap leert uw kind zich aanpassen aan nieuwe situaties, iets wat heel goed is voor zijn of haar ontwikkeling. En daarnaast is het misschien ook wel gewoon tijd! Het is niet voor niets dat kinderen rond de 12 jaar over gaan naar een meer ‘volwassen’ manier van onderwijs. Sommige kinderen ontgroeien het basisonderwijs, waardoor de overstap naar de middelbare school alleen maar een hele goede is.

Wat kunt u doen?

Natuurlijk heeft u als ouder de wil om de overstap naar de middelbare school zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? Allereerst: een goede voorbereiding is het halve werk. Neem de tijd om met uw kind open dagen te bezoeken en luister goed: het is belangrijk hoe uw kind zich in een school voelt. Praat met uw kind over de verschillende keuzes en het allerbelangrijkste: laat de keus aan henzelf. Probeer te laten merken dat uw achter de keuze van uw zoon of dochter staat, het is namelijk belangrijk dat zij zich gesteund voelen in hun beslissing.

Probeer daarnaast verwachtingen te managen. Het is soms lastig om uit al die verhalen die over de ‘grote’ middelbare school gaan wijs te worden uit wat waarheid is. Help uw kind hierbij. Verwachtingen als ‘je krijgt meteen heel veel huiswerk’ kunnen ervoor zorgen dat uw kind op ziet tegen de overgang. Wanneer u uw kind uitlegt dat het allemaal niet met zo’n haast gaat, en dat hij of zij prima in staat zal zijn de verandering aan te kunnen komt die overgang helemaal goed!

 

Bronvermelding:

De Vos-Van der Hoeven, T. (april 2013). Naar het middelbaar onderwijs. http://www.opvoedadvies.nl/middelbareschool.htm

InfoNu.nl (2017). De overgang van de basis naar de middelbare school. https://www.passendonderwijs.nl/blogs/een-soepele-overgang-naar-het-voortgezet-onderwijs-vier-tips/

Passend Onderwijs. (31 maart 2016). Een soepele overgang naar het voortgezet onderwijs: vier tips.  https://www.passendonderwijs.nl/blogs/een-soepele-overgang-naar-het-voortgezet-onderwijs-vier-tips/

 

 
   « Artikelen overzicht