VMBO profielen uitgelegd

  1. Bouwen, Wonen en Interieur

Dit profiel vervangt de huidige afdelingen Bouwtechniek en overige afdelingen gericht op bouwen. Dit profiel sluit aan bij de opleidingsrichtingen Bouw en Infra, en Afbouw, Hout en Onderhoud. Deze opleidingsrichtingen worden aangeboden op het mbo.

  1. Dienstverlening en Producten

Dit profiel vervangt de huidige ICT-route en de afdeling Technologie (alleen voor gemengde leerweg). Dienstverlening en producten sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media en vormgeving en Economie en administratie in het mbo. Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de creatieve kant van ICT kunnen ook kiezen voor het profiel Media, Vormgeving en ICT.

  1. Economie en Ondernemen

Dit profiel vervangt de huidige afdelingen Administratie, Handel en verkoop, Handel en Administratie, en Mode en commercie. Het profiel Economie en Ondernemen sluit aan bij de mbo-opleidingen gericht op Handel en Ondernemerschap en Economie en Administratie.

  1. Groen

Het profiel Groen vervangt de afdelingen gerichte op landbouw, zoals Landbouw en Natuurlijke omgeving. Dit profiel sluit aan op de opleidingsrichting Natuur en Leefomgeving die in het mbo wordt aangeboden.

  1. Horeca, Bakkerij en Recreatie

De huidige afdelingen gericht op consumptie (waaronder ook horeca en bakken vallen) worden vervangen voor het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie. Op het mbo worden de opleidingsrichtingen Horeca en Bakkerij, en Toerisme en Recreatie aangeboden. Het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie splitst zich dan ook uit over deze twee richtingen in het mbo.

  1. Maritiem en Techniek

Het profiel Maritiem en Techniek vervangt de afdelingen Haven en Vervoer, en Kust-, Rijn- en Binnenvaart. Dit nieuwe profiel sluit aan op de opleidingsrichting Transport, Scheepvaart en Logistiek die in het mbo wordt aangeboden.

  1. Media, Vormgeving en ICT

Dit profiel vervangt de huidige afdelingen Grafimedia en de ICT-route. Media, Vormgeving en ICT sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media en Vormgeving en Info- en Communicatietechnologie in het mbo.

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de dienstverlenende kant van ICT kunnen ook kiezen voor het profiel Dienstverlening en Producten.

  1. Mobiliteit en Transport

Dit profiel vervangt de huidige afdelingen Voertuigentechniek, en Transport en Logistiek. Mobiliteit en Transport sluit aan bij de opleidingsrichting Mobiliteit en Voertuigen in het mbo.

  1. Produceren, Installeren en Energie

Dit profiel vervangt de huidige technische afdelingen zoals Metaaltechniek, Elektrotechniek, Installatietechniek, Insta elektro en Metalelektro. Het profiel Produceren, Installeren en Energie sluit aan bij de mbo-opleidingen gericht op techniek. Dit zijn de opleidingsrichtingen Techniek en Procesindustrie, en Ambacht, Laboratorium en Gezondheidstechniek.

  1. Zorg en Welzijn

De huidige afdelingen Uiterlijke verzorging, Verzorging en Zorg en Welzijn worden vervangen voor het overkoepelende profiel Zorg en Welzijn. Het oude programma voor Sport, Dienstverlening en Veiligheid is hier ook onder gebracht. Dit profiel splits zich over drie opleidingsrichtingen in het mbo: Veiligheid en sport, Zorg en welzijn en Uiterlijke verzorging.

Bron: https:/vmbo.nl/bovenbouw/profielen/